جراحی شکاف لب و کام

شکاف لب و کام یک نقص ارثی است که حدوداً درهفته ششم تا هفتم بارداری رخ می دهد. زمانیکه بافت های دو طرف زبان نتوانند در وسط به هم بپیوندند و مرتبط شوند، شکاف لب یا کام بوجود میاید. این عامل می تواند منجر به یکی از این حالتها شود – شکاف لب بدون شکاف کام، شکاف کام بدون شکاف لب یا شکاف لب و کام همزمان با هم . شکاف لب بوجودآمده، می تواند دو نوع باشد – شکاف لب یک سویه و شکاف لب دو سویه. این ناهنجاری باعث میشود مشکلاتی در تغذیه (هنگام مکیدن پستان مادر و مکیدن شیر با شیشه)، تکلم و شنوایی بوجود بیاید. در ترتیب قرار گرفتن دندانها نیز میتواند اختلال بوجود بیاورد که در این صورت باید از دندانپزشک کمک گرفت. اگر چه علت دقیق شکاف لب یا کام شناخته شده نیست، اما ناهنجاری های ژنتیکی و استفاده از داروهای خاص، الکل، تنباکو و غیره توسط مادر در دوران بارداری می تواند باعث بروز این نقص بشود. اگر این ناهنجاری در فرزند اول وجود داشته باشد، احتمال بروز آن در فرزند دوم بسیار زیاد است.
روش و تکنیک
عمل جراحی شکاف لب معمولاً پس از تولد نوزاد درسه ماهگی و عمل جراحی شکاف کام در شش ماهگی انجام میگیرد. به نوزاد بیهوشی عمومی داده خواهد شد و برای عمل جراحی نوزاد باید بستری شود. مدت زمان عمل با توجه به پیچیدگی عمل، متفاوت خواهد بود. پیچیدگی جراحی هم به میزان فاصله شکاف در لب بستگی دارد. جراح در هر دو طرف برشی را ایجاد میکند و عضلات را همراه با پوست میکشد و قسمتهای از هم جدا شده را به هم وصل میکند. عمل جراحی شکاف کام پیچیده تر است و به این معناست که با ایجاد یک کام قابل استفاده به پیشرفت کودک در تغذیه و به توانایی گفتاری اش کمک شود. زمانی که کودک بزرگتر میشود و رشد میکند برای بهبودی ظاهری به یک عمل جراحی مجدد لب نیاز دارد.
مزایا
عمل جراحی شکاف لب یا کام، کودک را قادر می سازد که بطور تقریبی توانایی های طبیعی خود را در تغذیه و تکلم بدست بیاورد. از آنجا که این شرایط می تواند اختلالات روانی ایجاد کنند، عمل جراحی نیز کمکی برای کاهش این اختلالات میباشد. با این عمل جراحی، توانایی های شنوایی و وجهت گیری دندان ها نیز تا حدی اصلاح خواهد شد.
خطرات و عوارض جانبی
عمل جراحی شکاف لب و کام نیز مانند هر عمل جراحی دیگری با خطراتی مانند، عفونت، خونریزی، صدمات عصبی و در شرایطی با بهبودی اندکی همراه است. اما شایع ترین مشکل در ارتباط با این عمل عدم تقارن در یک سوسازی لب است. عوارض جانبی شامل ضعف در تکلم و عادات درتغدیه میباشد.
بعد از عمل
کودک از طریق I.V (دستگاهی که مواد مغذی را بصورت مایع به داخل ورید گردش خون وارد میکند [یک نوع سرم] ) تغذیه میشود تا اینکه بتواند غذا را بصورت مایع استفاده کند. دکتر برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک و برای تسکین درد و ناراحتیهای بعد از جراحی داروهایی را تجویز میکند. در عرض پنج روز پانسمان برداشته میشود و بخیه جذب بدن میشود. والدین باید از کودک مراقبت کنند و افراد جامعه نباید به شکاف لب یا شکاف کام در این نوع کودکان توجه کنند. آنها باید به کودک کمک کنند تا او از پس این مشکل بر بیاید.
زخم ها
طبیعی است که بعد از جراحی زخم هایی بوجود بیاید و با گذشت زمان هم جای این زخم ها تا حدی بماند. در نیمی از موارد، برای از بین بردن کامل این حالت باید یک عمل جراحی دیگر نیز انجام گیرد.
نتایج
بطور طبیعی این نوع جراحی ها نتایچ ماندگاری دارند. بطور معمول عمل جراحی برای دفعه دوم هم از نتایج بهتری برخوردار است و به بهبود ظاهری بیمار کمک میکند.