دلایل لق شدن دندان
دلایل مختلفی ممکن است باعث لق شدن دندان شوند . مهمترین این دلایل عبارتند آز :
ضربه یا تصادف
خوردن غذای بسیار سخت
داشتن بیماری لثه
آبسه دندان
تحلیل لثه و تحلیل استخوان
دندان قروچه
شکستگی دندان
کشیدن دندان های کناری و عدم جایگزینی دندان های مجاور
ضربه یا تصادف
بسیاری از دندان های لق در اثر ضربه در ورزش یا افتادن و تصادف با خودرو و امثال این موارد رخ می دهد . در صورتی که دندان فقط لق شده باشد باید که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نموده و دندانپزشک با ثابت کردن دندان لق به دندانهای مجاور ثابت آنها را به هم اسپلینت کند . در صورت نیاز ممکن است که مجبور شوید دندان لق را مورد درمان عصب کشی دندان نیز انجام بدهید . تشخیص این مسئله با دندانپزشک معالج است .
اگر که در اثر تصادف دندان کاملا از جایش به بیرون افتاده باشد باید آنرا زیر آب یا سرم یا شیر شسته و سر جایش قرار دهید . در غیر اینصورت آنرا درون سرم فیزیولوژی یا شیر و در صورتیکه هیچکدام ممکن نبود درون دهان و بزاق خود فرد قرار داده و ظرف مدت نیم ساعت به نزدیکترین دندانپزشک مراجعه نمایید .
خوردن غذای سخت
بعضی از غذا ها سختی شان بیش از تحمل دندان است . در این صورت دو اتفاق می افتد : یا دندان شکسته می شود یا اینکه دندان لق می شود .
در صورتیکه دندان به این دلیل لق شد باید به دندانپزشک مراجعه نموده تا آن را به دندان های مجاورش ثابت و اسپلینت کند و کمی هم از جویدن و تماس با دندان مقابل خارج نماید . تا مدت دو هفته هم از سمت دندان لق غذایی جویده نشود .
بیماری لثه اصلی ترین علت دندان لق
بیشترین تعداد لقی دندان به علت جرم دندان و بیماری لثه و عفونت لثه ای است که درمان لثه بر رویش صورت نگرفته باشد .
جرم دندان را باید هر شش ماه یک بار با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی و در صورت نیاز جرم گیری دندان انجام داد . جرمگیری باید دقیق بوده و چیزی از جرم دندان بر روی ریشه دندان باقی نماند . در غیر اینصورت مشکل لثه بر طرف نمی شود .
در صورت ادامه حضور جرم دندان پای ریشه آن به تدریج لثه ملتهب و عفونی شده و فضای پریودنتال گشاد می گردد . الیاف نگاهدارنده دندان از بین رفته و لقی دندان بیشتر می شود . در این حالت نیاز به درمان های پیشرفته تر چون جراحی لثه با کاربرد لیزر دندان و یا عمل پیوند استخوان می باشید .
آبسه دندان
مهمترین دلیل آبسه دندان رسیدن پوسیدگی دندان به عصب و عدم درمان ریشه دندان می باشد . در اینصورت عفونت از انتهای ریشه دندان گذشته و به استخوان می ریزد . در نتیجه تخریب استخوان و آبسه دندان و تخریب فضای پریودنتال و لقی دندان بوجود می آید .
درمان بسیار راحت و مطمئن و آن عصب کشی دندان است . البته عصب کشی دندان تا زمانی جواب می دهد که لقی دندان پیشرفته نباشد .
تحلیل لثه و تحلیل استخوان
تحلیل لثه و متعاقب آن تحلیل استخوان ممکن است به دلایل مختلفی چون دندان قروچه و خوردن غذاهای ترش و اسیدی رخ دهند . به هر علتی که باشند چون از حجم لثه و استخوان نگهدارنده دندان کاسته می شود در نتیج دندان لق و شل می شود .
درمان پیشگیری و حذف علت ها و سپس پیوند لثه و پیوند استخوان می باشد .
دندان قروچه و لقی دندان
فشار دادن وساییدن دندانها بخصوص در هنگام خواب بسیار رایج است . معمولا استرس ها و فشار های عصبی در طول روز به این صورت تخلیه می شوند . برخی هم این عادت دندان قروچه را در روز و هنگام کار دارند .دندان قروچه به هر علت و هر موقع که باشد باعث تحلیل لثه و تحلیل استخوان و لقی دندان ها می گردد .
شکستگی دندان
گاهی اوقات که به علت لق شدن دندان خود به دندانپزشکی مراجعه می کنید دندانپزشک بعد از تهیه رادیوگرافی از دندانهای شما متوجه ترک خوردن و شکستگی دندان شما در ناحیه ریشه آن می شود . در نتیجه ترک خوردن دندان شکسته بخش تاجی دچار لقی و حرکت می گردد .
درمان دندان شکسته بسیار پیچیده و مفصل است و بستگی به ناحیه شکستگی دندان دارد . اگر که ترک دندان در نزدیکی لثه باشد ممکن است بتوان با عصب کشی دندان و فایبر پست و افزایش طول تاج و روکش دندان آنرا نجات داد .
خالی بودن مجاور دندان لق
هنگامیکه دندانی کشیده می شود باید بلافاصله با ایمپلنت دندان آن را جایگزین کرد . در صورتی که کاشت دندان صورت نگیرد و دندان بصورت تنها قرار گرفته باشد فشار بصورت سنگین و نقطه ای فقط بر آن دندان تک وارد می گردد . در نتیجه فشار بیش از تحمل دندان این دندان لق می شود .تنها راه پیشگیری است . قبل از اینکه کار به لقی دندان برسد بایستی جهت کاشت دندان های مجاور و ایمپلنت کردن دندان ها به متخصص ایمپلنت مراجعه نمود .